Bandens merchandise

Något som är väldigt starkt kopplat till musik och band är de saker man kan köpa, som oftast kallas merchandise. Om du någon gång har varit på en spelning eller konsert har du säkerligen sett flera bås där det säljs just denna merchandise, och för de största fansen är det här verkligen någonting man vill ha, och det är vanligt att man samlar på det.

Vilken musik man lyssnar på säger ofta ganska mycket om en person, och ofta vill personer som är särskilt intresserade i ett visst band eller i en viss artist uttrycka detta och visa vilken musik de tycker om att lyssna på. Tänk bara på alla olika klädstilar som nästan helt och hållet har sitt ursprung i musik!

  • Rocken, både hårdrock och mer klassisk rockabilly, har sina särpräglade stilar som man snabbt kopplar samman med musiken.
  • Punken har också en klädstil som är lätt att urskilja och koppla samman till musiken.
  • Countrymusiken har även den en stil som man lätt känner igen på cowboyhattarna, de rutiga skjortorna och blåjeansen instoppade i cowboyboots.
  • Hiphopen är en klädstil man kan känna igen på sina säckiga kläder, kepsar och coola sneakers.

Sedan kan man vara ännu mer specifik i kommunicerandet av vilka band eller artister man tycker om att lyssna på, genom att bära kläder med dem på eller genom att ha andra prylar med bandet på. Alla band borde verkligen se till att ha bandtröjor, då det gör att de fans de har lätt kan bära dem och på ett sätt, om man vill vara lite cynisk, vara vandrande reklampelare för bandet. Det är också ett sätt för folk att känna tillhörighet med andra som gillar bandet, till exempel om man går på en spelning. Även om man är ett lite mindre band så kan man lätt trycka upp och sälja bandtröjor, till exempel via Bandbutiken. Där kan man också skaffa flyers till riktigt bra pris för att ytterligare kunna marknadsföra sitt band!

Om ni sedan blir ett riktigt stort band så kan ni förmodligen se fram emot att människor kommer börja samla på er merchandise, det blir mer och mer värt ju populärare bandet är. Och ju längre ni är kvar, desto mer eftertraktade kommer äldre merchandise att bli, värdet stiger med åldern och med bandets popularitet, man kan till exempel se idag att sådant som är vintage, alltså äldre och autentiskt, är väldigt eftertraktat. Om du till exempel skulle ha en Iron Maiden tshirt som du köpte för många år sedan på en mindre spelning när de inte hade hunnit bli så stora och populära ännu, ja då kan du räkna med att den är värd bra mycket mer än när du köpte den från första början. Och ju större din samling är, desto mer är den värd! Ett exempel är den stora ABBA-samling som nyligen gick ut till försäljning på auktion, till utropspriset 830 000 kronor. Det sades vara den största samlingen med ABBA-merchandise någonsin, och man kan bara tänka sig hur mycket tid, pengar och resurser det måste ha kostat för mannen som samlade ihop alla dessa saker.